top of page

WIND OF CHANGE

surftherapie

surftherapie

Surftherapie combineert de therapeutische elementen van de oceaan met het avontuur van surfen om het fysieke en mentale welzijn van kinderen, jongeren en volwassen te vergroten en verbeteren. Surftherapie is wetenschappelijk bewezen effectief en draagt bij aan groei op verschillende fysieke en mentale gebieden.

“Er is geen betere manier leren meegaan met de “stroom” dan door te surfen. De oceaan vraagt namelijk om afstemming op haar omstandigheden. Ze daagt je uit, speelt met je grenzen, checkt je emoties en brengt kracht en rust. Door te reflecteren op dat wat je in zee ervaart word je je bewust van wie je bent en wat je écht wilt en nodig hebt in je leven.”

Waarom?

Salty surftherapie programma's en privé sessies stimuleren en verbeteren:

 • Fysieke gezondheid

 • Geestelijke gezondheid

 • Zelfvertrouwen

 • Zelfverzekerdheid coping

 • Veerkracht

 • Persoonlijk empowerment

 • Gevoel van verbinding

 • Ontspanning & energie

Voor wie?

Surftherapie is effectief bij kinderen, jongeren en volwassenen met:

 • ADD / ADHD

 • Autisme

 • PTSS, (Post-traumatische stress stoornis)

 • Angststoornissen

 • Depressie

 • Burn-out

 • En bij stress, spanning, (fysiek) trauma, gebrek aan energie & zelfvertrouwen, vermoeidheid, eenzaamheid.

Onze programma's

Groepen bestaan uit maximaal 6 deelnemers. Zes tot acht opeenvolgende weken (mits er vakantie tussen zit) komen de deelnemers onder begeleiding van getrainde professionals bij elkaar zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en het plezier van kitesurfen ervaren. Een surftherapie sessie in een groep duurt 2 uur.

Individuele sessie duren 2,5 uur waarvan 1 tot 1,5 uur gesurfd wordt. Deze sessies kunnen per keer geboekt worden of in een traject van 8 sessies.

Als er geen wind is wordt een andere activiteit voorzien zoals SUP, golfsurf, wingfoil,...

Alle surftherapie deelnemers dienen in het bezit te zijn van een zwemdiploma ( zie algemene voorwaarden) 

Wat kan je verwachten?

Gecertificeerde instructeurs 

Persoonlijke en geduldige begeleiding 

1 op 1 begeleiding

Radiocommunicatie

Les op maat van de student

IKO diploma

Nabespreking van de les voor vragen en progressie 

Hoe werk surf therapie?

Als je surft, laat je hormonen vrij die je nodig hebt om je goed te voelen. Adrenaline en vooral dopamine. Surfen nodigt je ook uit in het hier en nu te zijn. De zee is meedogenloos en zal je van je voeten vegen op het korte moment dat je niet oplet. Overspoeld worden of uit balans raken zijn ervaringen die vaak verband houden met dingen die in je leven gebeuren. Het kan betrekking hebben op de momenten dat je je hulpeloos voelde, je niet gehoord voelde of onbemind. Deze ervaringen kunnen de oorzaak zijn van trauma, stoornis of depressie. De zee kan je op weg helpen of je persoonlijke ontwikkeling en genezingsproces voortzetten. 

Aan het begin en einde van de surftherapie sessie deel je wat jou op dit moment bezig houdt en wat je tijdens de sessie geleerd hebt over jezelf. Ik, Sabine, zal als therapeut vragen stellen zodat jij de antwoorden kan geven op dat wat je tegenhoudt van het leven te genieten of wat het moeilijk maakt de patronen te doorbreken die jouw tegenhouden te krijgen waarnaar je die van binnen verlangt.

De zee oordeelt niet en toch kan ze veel uitdaging en vreugde brengen. Ze behandelt echt iedereen op dezelfde manier, wat het voor jou gemakkelijk maakt om haar te respecteren, accepteren en lief te hebben. Vertaal dat naar je eigen leven en je bent op een hele actieve en sportieve manier bezig met jouw groei!

De meeste mensen zien surfen als een hobby, een passie of zelfs een carrière, maar wist je dat het ook kan helpen bij de geestelijke gezondheid? Het is waar. Het gaat om meer dan alleen de voordelen die fysieke activiteit kan hebben op ons emotionele welzijn; het is ook de opmerkzaamheid die surfen vereist. Surftherapie is een vorm van geestelijke gezondheidsbehandeling die door de International Surf Therapy Organization is gedefinieerd als een interventie die "de therapeutische elementen van de oceaan combineert met de avonturen van surfen om het fysieke en mentale welzijn van individuen over de hele wereld te beïnvloeden." Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe dit mogelijk is. Hier zijn enkele op bewijs gebaseerde manieren waarop surfen kan helpen om verschillende psychische problemen te verminderen.

 

Humeur

 

Surftherapie is een relatief nieuwe vorm van geestelijke gezondheidsbehandeling, maar er zijn al meerdere onderzoeken uitgevoerd die de werkzaamheid ervan bevestigen. We weten dat buiten zijn in de natuur een overvloed aan voordelen heeft, maar activiteiten die specifiek in het water plaatsvinden, zouden het potentieel hebben om mensen die worstelen met geestelijke gezondheid nog meer te helpen. Uit een onderzoek waarin surftherapie werd vergeleken met wandeltherapie, bleek dat surftherapie nuttig was voor mensen met een depressieve stoornis (MDD). Statistisch gezien hebben mensen die surfen minder vaak symptomen van angst en depressie dan mensen die niet surfen.

 

Angstvermindering

 

Of je nu naar het water kijkt of erin stapt, het is een ongelooflijk ontspannende omgeving. Tijdens veel kalmerende oefeningen die in therapie worden gepromoot, stellen we ons water of golven voor die op de kust aanspoelen, dus stel je voor wat in het water zijn kan doen! De focus die surfen vereist, kan therapeutisch zijn omdat het je dwingt aanwezig te zijn en betrokken te zijn bij wat je doet. De zintuiglijke elementen zoals de geur van de oceaan, het geluid van de golven en het gevoel van de bries of het water zelf kunnen een rustgevend effect hebben op mensen die angstvermindering bevorderen.

 

Trauma en PTSS

 

Hoewel surfen en trauma misschien niet klinkt alsof ze met elkaar verbonden zijn, kan surftherapie een geweldige aanvulling zijn op het behandelplan van een persoon met PTSS. Het US Marine Corps omvat surftherapie als een vorm van geestelijke gezondheidsbehandeling voor degenen die hebben gediend in het leger. Mensen die met PTSS leven, hebben vaak te maken met problemen zoals slapeloosheid, paniek of angst en depressieve gevoelens. Onderzoek toont aan dat surftherapie vooral nuttig is voor mensen met PTSS wanneer het wordt gecombineerd met andere vormen van behandeling voor trauma, zoals trauma-geïnformeerde therapie of EMDR.

 

Loslaten en plezier maken

 

Soms is een van de beste manieren waarop we zelfzorg kunnen implementeren, iets leuks te doen waarbij we niet worden geconfronteerd met de druk van onze dagelijkse verantwoordelijkheden. Of u nu worstelt met een gediagnosticeerde psychische aandoening of niet, u kunt profiteren van de kalmerende aspecten en de fysieke betrokkenheid die bij het surfen betrokken zijn. Lichamelijke activiteiten zoals surfen kunnen uw gemoedstoestand verbeteren, uw hartgezondheid verbeteren, u verlichting bieden bij stress in het leven en u iets leuks en bevrijdend geven om naar uit te kijken.

 

Andere bronnen

 

Om de genezing van uw geestelijke gezondheid te maximaliseren, raden we u ten zeerste aan om surftherapie te combineren met gesprekstherapie. U kunt een psycholoog bezoeken, of u kunt een online therapeut gebruiken die via websites zoals BetterHelp werkt als u toegang wilt tot een betaalbare vorm van behandeling waarmee u een gediplomeerde therapeut kunt zien. Of je nu worstelt met angst, depressie, trauma of een ander psychisch probleem, wees niet bang om hulp te zoeken.

bottom of page